Läst i januari.

Älskaren - Marguerite Duras
Texter - Annika Norlin
De från norra kommande leoparderna - Bodil Malmsten
 
 
Det har inte blivit så mycket läst den här månaden. Älskaren var kurslitteratur och jag tyckte om den jättemycket. Även om den emellanåt var lite rörig och det var mycket att tänka på så gick den ganska snabbt att läsa. 
 
Och i Annika Norlins samlade texter var det istortsätt bara förordet jag läste. Och jag som älskade henne innan tycker om henne ännu mer nu. Och så fint att få lite bakrundshistoria om både henne och flera av låttexterna. 
 
Förra sommaren läste jag flera av Malmstens loggböcker och tyckte om dem jättemycket så när jag var på secondhand förra helgen hittade jag två till. Och de från norr kommande leoparderna var också bra. 

Blommor som du växer bara på brinnande fartyg.

Förra veckan var hektisk med med kursstart och föreläsningar, fikor och yoga och scouting. Och den här veckan blir nog inte lika hektisk men ganska pluggig. Igår åts det sushi och imorgon åker vi till Köpenhamn och går på museum. Känner hur välbehövligt det kommer vara. Att få vara lite kulturell. Saknar det / kulturstudenten som inte gjort något kulturellt på evigheter. 
 
Annars är livet ganska fint just nu. Kursen är det tråkigaste någonsin men känner att jag kan stå ut med det, för tillfället iallafall. Blir nog lite värre när vi ska ta oss igenom Foucaults avhandling, vilket jag borde börjat läsa. Men om en inte fått kurslitteraturen är det lite svårt. 
 
Hade en så fin helg också. I fredags kväll mötte jag upp Astra och David och gick hem till Christian för att dricka kaffe och Baileys och prata tills klockan blev alldeles för sent. Och i lördags mötte jag upp Stina runt lunch för att kika lite på secondhand. Köpte 4 böcker trots att jag sagt att jag definitivt inte fick köpa böcker. Men det var svårt att låta bli när jag hittade både det kommunistiska manifestet, drömfakulteten och två böcker av Bodil Malmsten och med tanke på att jag fick de för 35 kr så kändes det okej. 
 
 
Jag har även blivit bättre på att skriva. Och det känns väldigt skönt faktiskt. Tror att det har en stor del i att jag bestämde mig för att det fick vara okej att skriva i anteckningarna i telefonen. För att göra hindret lite mindre. Men mest har jag nog hittills skrivit citat ur böcker som jag kände inte räcktes att bli understukna. 
Men även sånt här: 
 
"Att dricka vin ensam när en egentligen borde plugga är också okej" - en fredagskväll när jag verkligen behövde tentaplugga. 
 
"Klart en vill att alla vänskapsrelationer ska fungera. Men det är lika bra att inse att det inte funkar så." - jag har tänkt väldigt mycket på det den senaste tiden. Hur venskapsrelationer utvecklas och sådär. Efter att knappt pratat med några en spenderat mycket tid med på över en månad. Och hur en självmant väljer att inte svara på meddelanden från personer en känner att en inte får ut någonting från. Och hur man inte vill vara den som jämt börjar skriva till folk men på något vis blir det ändå. 

Så kom hem, för det blir ljust igen.

Idag hade vi salstenta. Vår andra salstenta på utbildningen dvs 1,5 år. Och alltså, jag är tveksam till att jag och salstentor går bra ihop. Sitter hellre hemma och skriver i en vecka än att nöta in tusen namn och ismer eller vad det nu kan vara för att sedan minnas allt i en pressad situation. När jag vaknade imorse hade jag jätteont i huvudet och feber, såklart. Men det är så skönt att tentan är över nu och att vi är klara med halva utbildningen. Det är knäppt. Knäppt hur fort tiden går. 
 
 
 
Så i veckan har jag inte gjort mycket annat än att plugga. Gråtit och haft panik och läst anteckningar och kurslitteratur omvartannat. Glömt bort att äta mat, ätit lite för mycket godis och druckit för mycket kaffe. Ungefär så som det alltid ser ut under tentaveckor med andra ord. 
 
Men ikväll ska jag dricka vin med David, och imorgon ska jag städastädastäda för sen kommer Hanna hit!!!! Är så himla pepp på det. Har inte träffat henne sen i juni, så känner att det är på tiden nu. Får se om det blir en favorit i repris med för mycket godis och fula photobooth-bilder eller om vi går ut och dricker öl. Extremt pepp på det i varje fall. Och på att nästa kurs inte börjar förrän på tisdag, så har flera dagar på mig att ba' njuta av att inte behöva plugga och kunna läsa böcker. 
 
 

Läst 2015.

januari
 
februari
 
mars
 
 
april
 
maj
 
juni
 
 
juli
 
september & oktober
 
 
november
 
december
 
 
top 5 böcker
- Steglitsan
- Ett liv för lite
- Den allvarsamma leken
- Allt jag inte minns
- Pappan och havet

If you could meet the sea, would you like to?

Jag vet inte om jag borde skriva någon om min vecka hemma i Stockholm, var mer ledsen än glad, längtade till halmstad prick hela tiden, pluggade inte, träffade knappt någon. Så jag vet inte om det ens finns något att skriva. 
 
Efter typ världens längsta tågresa till halmstad, satt han i min soffa när jag kom hem. Sen åt vi mat, såg på film och ba' gosade, ca det jag behövde med andra ord. 
 
 
Hade ett ganska fint nyår också, åt halloumi och drack gin till middag och gjorde mig i ordning och sen kom pontus, vi gjorde oss i ordning lite till och gick sen hem till Jonas. Jag var dock inte riktigt i mitt esse, kände typ ingen och sa nog inte så mycket på hela kvällen. På tolvslaget sprang vi upp på en kulle, pussades, skålade i bubbel och tittade på fyrverkerierna innan vi tog bussen in till stan. Dock var jag lite för full så pontus köpte korv och sen gick vi hem till hans mamma och somnade i hennes soffa innan klockan slog två. Dagen efter var jag bakis, för första gången typ någonsin, så vi låg i soffan ungefär hela eftermiddag sen spelade vi wii och sedan tog vi bussen hem. Åt mat och lyckades på något vis hålla oss vakna lite för länge. 
 
Så en kan väl säga att 2016 ändå känns bra i mig. Iallafall just nu. Hade en fin start på året och ett fint avslut på förra. Försöker att få plugget att inte äta upp mig, genom att faktiskt ta tag i det, och försöker få andra saker att inte tynga ned mig. 2016 ska bli ett bra år, så är det bara. 
 
 
I år ska jag: 
Läsa fler än 48 böcker
Tro mer på mig själv
Inte ta åt mig så mycket av allt negativt 
Säga ja oftare

Läst i december.

Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri
Alice i underlandet - Lewis Carroll  
Hur gick det sen? - Tove Jansson
Känner du Pippi Långstrump? - Astrid Lindgren
Till Vildingarnas land - Maurice Sendek
Mördarens apa - Jakob Wegelius
 
 
Ganska bra läsmånad ändå, trots att hälften av dem, bilderböckerna, är kurslitteratur. Tyckte så mycket om allt jag inte minns och läste ut mördarens apa på 617 sidor på en och en halv dag. 
 
 
Ska snart få ihop ett inlägg med mina lästa böcker under 2015, vilket blev 48 stycken. 

RSS 2.0